Ponedjeljak, srpanj 22
  FILM “Odrastanje” (“Boyhood”) američkog redatelja Richarda Linklatera proglašen je najboljim filmom u nedjelju u Londonu na dodjeli ovogodišnje nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).
  Film koji prati dvanaest godina odrastanja jednog dječaka osvojio je još dvije nagrade – Linklater je proglašen najboljim redateljem, a nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu za taj film dobila je Patricia Arquette.
  U utrci za najbolji film, uz “Odrastanje”, bili su “Teorija svega”, “Grand Budapest Hotel”, “Birdman” i “Igra oponašanja”, film o britanskom matematičaru Alanu Turingu koji je u vrijeme Drugoga svjetskog rata uspio dešifrirati Enigmu.
  Najboljom glumicom proglašena je Julianne Moore za ulogu žene oboljele od Alzheimerove bolesti u filmu “Still Alice”, a najboljim glumcem Eddie Redmayne koji glumi Stephena Hawkinga u biografskom filmu “Teorija svega”.
  “Grand Budapest Hotel” dobio je nagradu za najbolji originalni scenarij (Wes Anderson & Hugo Guinness), a filmu “Teorija svega” otišle su nagrade za najbolji adaptirani scenarij (Anthony McCarten) i nagrada za najbolji britanski film.
  Najbolju sporednu mušku ulogu ostvario je J. K. Simmons u filmu “Ritam ludila”, a najbolji film na stranom jeziku je poljski film “Ida” Pawela Pawlikowskog. Film “Grand Budapest Hotel” imao je jedanaest nominacija i predvodio je u utrci, a s jednom nominacijom manje slijedili su ga “Teorija svega” i “Birdman”.
  index.hr
  Podijeli

  Komentiraj