„Dubrovačko oko“: riješeno više od 130 komunalnih problema koje su prijavili građani

Nova internetska, interaktivna platforma Grada Dubrovnika „Dubrovačko oko“ koja je s radom započela prije nešto više od mjesec dana polučila je i prve konkretne rezultate koji za cilj imaju što učinkovitije rješavanje komunalnih problema. Rezultate rada prvih mjesec i pol dana „Dubrovačkog oka“ predstavili su gradonačelnik Andro Vlahušić i zamjenik gradonačelnika Željko Raguž na konferenciji za medije koja se održala danas u Velikoj vijećnici.

Korištenjem web stranice ili aplikacije, u samo nekoliko klikova, uključujući i neophodnu registraciju, građani mogu prijaviti različite kvarove, primjerice na javnoj rasvjeti, oštećenja na gradskim prometnicama ili bilo koji oblik komunalnog nereda tako što će korištenjem ove platforme poslati kratki opis problema, fotografiju i lokaciju. Na ovaj način postaju pravi partneri Gradskoj upravi i komunalnim tvrtkama kako bi reakcija bila što brža i učinkovitija na obostrano zadovoljstvo.

„Dubrovačko oko je napravljeno na jedinstvenoj  platformi, a cjelokupni rad i napor Grada Dubrovnika u proteklih pet, šest godina tijekom kojih smo željeli imati neposrednu interakciju između građana i Gradske uprave konačno je realiziran. Ova platforma omogućuje projekt direktne uprave i on je puno više od Smart Citya. To je iznad participativnosti jer jednostavno omogućava da svatko onaj tko prijavi problem u primjerenom vremenu dobije i odgovor“, kazao je gradonačelnik Vlahušić dodajući kako je Grad Dubrovnik i njegove komunalne službe kao i nadležni Odjeli na svaki medijski istup, objavu koju portali, novine objavljuju nastojali i nastojat će reagirati promptno.

„Ovom platformom želimo pokazati sve naše slabosti, ali i prednosti ove priče jer ovo nije procjena jesmo li na vrijeme odgovorili građanima na prijavu problema već je ovo otvorena platforma, upravljački mehanizam“, kazao je gradonačelnik Vlahušić ističući kako se ne odustaje od besplatnog telefona, dojava građana putem medija, komunikacije s građanima već je ovom platformom sve to dignuto na jednu novu razinu.

„Aplikacija Dubrovačko oko je jedinstvena ovakva aplikacija koja ne postoji nigdje u Hrvatskoj, a pitanje je postoji li i u svijetu i da funkcionira na ovakav način“, kazao je gradonačelnik Vlahušić.
„Dubrovačko oko“ dostupno je građanima putem web stranice: www.dubrovacko-oko.hr i putem pripadajuće istoimene aplikacije koja se za Android i iOS operativne sustave može preuzeti na navedenoj stranici.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Željka Raguža korištenje aplikacije je maksimalno pojednostavljeno.
„Aplikaciju smo nastojali prilagoditi što većem broju građana bez obzira na njihove godine i razinu informatičke pismenosti. Broj prijava nam pokazuje kako je pokretanje ove aplikacije bio dobar projekt, a stižu nam čestitke i iz drugih gradova koji nam čestitaju na hrabrosti i kažu kako je hrabro ovako nešto uvesti i postaviti ovako vidljivo“, kazao je Raguž ističući kako broj prijava koji iznosi sedam, osam prijava dnevno nije velik broj pogotovo ako se uzme broj gostiju koji trenutačno borave u Gradu.

„Dubrovačko oko“ je do sada zaprimilo ukupno 387 prijava (ne objavljuju se iste ili slične prijave, prijave trenutnih situacija koje su riješene prije nego je prijava na Oku obrađena, prijave koje ne spadaju u komunalne probleme)  od čega se do 30. kolovoza  gradskim Upravnim odjelima i poduzećima uputilo 270 prijava od kojih je 139 riješeno, odnosno 51,5 posto.
Prema riječima gradonačelnika Andra Vlahušića aplikacija Dubrovačko oko razvijat će se i dalje jer je riječ o živoj aplikaciji i razvijanju interaktivnih modela.
Podsjetimo, iza internetske stranice i aplikacije stoji startup Enum Software. Riječ je o startupu pokrenutom u poduzetničkom inkubatoru Dubrovačke razvojne agencije DURA. Mladi programeri Enuma već su osmislili i uspješnu aplikaciju za Dubrovačku karticu (DU Card).