Evo zašto Edward Snowden ne koristi iPhone

Edward Snowden je najpoznatiji ‘zviždač’ na svijetu koji je javno objavio razmjere prisluškivanja i masovni program nadzora iza kojeg stoji američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA).

Predmet je novinskih naslova već više od godinu dana, a trenutačno se nalazi u egzilu u Rusiji na nepoznatoj lokaciji. Zahvaljujući njemu, svijet je saznao da američke obavještajne službe koriste internet i mobilne telefone već više od desteljeća kako bi prisluškivali Amerikance (i ne samo Amerikance).

Snowden danas koristi “jednostavan mobitel” te izbjegava Appleove uređaje koji se mogu tajno iskoristiti za daljinsko prisluškivanje, kaže bivši odvjetnik NSA Anatolij Kucherena. Za Snowdena je odluka da se kloni takvih tehnologija podjednako osobni i profesionalni izbor, rekao je Kucherena za ruske RIA Novosti.

“Edward nikada ne koristi iPhone, on je dobio jednostavan telefon … iPhone ima poseban softver koji se može aktivirati bez da vlasnik pritisne gumb te može prikupljati podatke o njemu, što je razlog zašto on odbija koristiti ovaj mobitel zbog tih sigurnosnih razloga”, izjavio je Kucherena.

Usprkos Appleovim tvrdnjama da ima novu tehnologiju koju policija ne može ugroziti, Snowden je pokazao da NSA može kompromitirati naše uređaje, čak i onda kada su isključeni.

Kucherena još jednom ponovio da je Snowden zadovoljan svojim životom u Rusiji.

“On nije tip osobe koja želi biti na televiziji ili biti javna osoba. On voli skroman život “, rekao je odvjetnik.

U Sjedinjenim Državama Snowden se suočava s brojnim tužbama zbog odavanja taktike prisluškivanja Nacionalne sigurnosne agencije, uključujući optužbe zbog špijunaže i krađe državnog vlasništva, a to bi ga moglo stajati 30 godina zatvora ako se vrati kući.Posljednje Snowdenovo otkriće pokazalo je da britanska sigurnosna agencija GCHQ pohranjuje tisuće e-mailova od novinara koji rade za neke od najvećih medijskih kompanija na svijetu kao što su BBC, Guardian, New York Times, Washington Post i drugi.
Tehnoklik.hr/RT.com

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.