Završen projekt ADRIARadNet- Županija dobila radar na Žarkovici

Župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić na konferenciji za novinare predstavili su završeni projekt ADRIARadNet financiran s 21 milijun kuna iz fondova Europske unije, a kojim je Dubrovnik na Žarkovici dobio mini hidrometeorološki radar.

-Radar na Žarkovici poslužit će u zaštiti od elementarnih nepogoda na cijelom području županije, a vjerojatno i šire. Uvjeren sam da će koristi koje će davati radar osjetiti svi naši sugrađani i da ćemo biti sigurniji od elemenatrnih nepogoda – rekao je župan Dobroslavić. O realizaciji projekta govorio je i koordinator projekta za DNŽ Mato Tomljanović.
-Područje ovog dijela Jadrana izloženo obilnim oborinama i poplavama. Bujične poplave česte su na našem području. Razmatrajući mogućnosti koje nude EU fondovi Regionalna razvojna agencija DUNEA prijavila je projekt ADRIARadNet zajedno s talijanskim i albanskim partnerima, kako bi se i u  DNŽ postavio mini hidrometeorološki radar koji bi, dajući prave informacije o nepovoljnim vremenskim prilikama, prvenstveno služio zaštiti ljudskih života, naravno i imovine te žurnim službama dao bolje podatke za preventivno djelovanje – kazao je Tomljanović.
DNŽ u projektu sudjeluje od studenog 2012. godine, a konačni cilj odnosno postavljanje radara na Žarkovici, ostvaren je koncem listopada prošle godine. Značajno je što je ADRIARadNet kao projekt od regionalnog značaja, zahvaljujući uspostavljenoj stručnoj suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom te Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, postao projekt od nacionalnog značaja.
-Time će i područje DNŽ postati i vidljivim na meteorološkoj karti Europe što je posebno značajno s obzirom na izuzetno veliki broj turista koji posjećuju naše područje, a povećat će se i sigurnost zračnog prometa prema Zračnoj luci Dubrovnik, ali i nautičara. Tijekom realizacije projekta uspostavljene su i izuzetno dobre veze s talijanskim partnerima koje su dobar temelj za prijavu zajedničkih projektnih ideja na natječaje EU fondova- zaključio je Tomljanović.
Glavni partner u projektu ADRIARadNet je Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L’Aquili, ostali partneri su i regije Marche i Abruzzo, talijanska tvrtka za razvoj informacijskih tehnologija – Beep Innovation, albansko Ministarstvo unutarnjih poslova, Međunarodni centar za praćenje stanja u okolišu te Institut za geoznanost, energiju, vodu i okoliš iz Tirane.
Projekt ADRIARadNet sufinancira se sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC, a vrijednost projektnih aktivnosti koje realizira DNŽ je oko 2,1 milijun kuna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.