Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić uputio je dopis gradskim vijećnicima i klubovima vijećnika u kojem traži da sve političke opcije koje participiraju u Gradskom vijeću zauzmu jasne pregovaračke stavove oko upravljanja gradskim zidinama i reguliranja međusobnih odnosa s Društvom prijatelja dubrovačke starine, te oko odnosa Grada s turističkim agencijama vezano  uz zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa na Pilama. Tekst dopisa prenosimo u cijelosti:
  „Na 10. sjednici Gradskog vijeća većinom glasova usvojili smo Zaključak o utvrđivanju koncesijske naknade za žičaru čime smo omogućili da proračun Grada Dubrovnika bude bogatiji za 5-6 milijuna kuna godišnje. Nakon postizanja konačnog dogovora s tvrtkom Excelsa nekretnine oko iznosa obračuna koncesijske naknade od 8. srpnja 2015., donošenje navedenog Zaključka važan je korak koji vodi potpisivanju ugovora o koncesiji.U vrijeme izrade Proračuna za 2016. još su dva značajna pitanja ostala otvorena: upravljanje gradskim zidinama i reguliranje međusobnih odnosa s Društvom prijatelja dubrovačke starine, te odnos Grada s turističkim agencijama oko Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima.

  Budući da oba pitanja uvelike utječu na kreiranje proračunskih stavki pozivam vas na definiranje i zauzimanje potpuno jasnih pregovaračkih stavova kako bismo izbjegli nepotrebno politiziranje uz naknadnu pamet tijekom rasprave na sjednicama Gradskog vijeća, a čemu smo nažalost u velikoj mjeri svjedočili na sjednici održanoj 26. listopada.

  Moj osobni stav kao gradonačelnika Dubrovnika na temu upravljanja zidinama vam je vjerujem dobro poznat. Predlažem da se prihod od ulaznica na zidine dijeli na način da Gradu pripadne 80, a Društvu 20 posto ili vrijednost PDV-a koji se naplaćuje na ulaznice. Jednako tako, kao potencijalno bolji model, vrlo rado ću podržati stav koji je ispred liste „Srđ je Grad“ iznio gospodin Ljubo Nikolić, a u kojem se oni zalažu da sav prihod pripadne Gradu, a da se troškovi obnove fortifikacijskog sustava DPDS-u isplaćuju po realno izvedenim situacijama.

  Što se tiče autobusa na Pilama nužno je ukinuti „rooming“ liste, dok je iznos naknade za zaustavljanje i iskrcaj/ukrcaj gostiju potrebno zadržati na istoj razini. O cijeni izleta, koji uključuju posjete zidinama ili Dubrovačkim muzejima spremni smo prihvatiti prijedloge agencija.

  S obzirom na značaj gore navedenih pitanja na proračun smatram da je, u svrhu postizanja konačnih rješenja u najboljem interesu Grada, o istima potrebno postići konsenzus. Stoga u roku dva tjedna očekujem Vaše jasno artikulirane političke stavove u pismenom obliku.

  S poštovanjem,
  Gradonačelnik
  Andro Vlahušić“

  Podijeli

  Komentiraj