RECEPT ZA GENIJALAN SOK: Liječi sve: od dijabetesa i erektilne disfunkcije do prehlade i psorijaze

Bundeva, čarobna kada je izrezana za Noć vještica, još je čarobniji dodatak našoj prehrani. Znanost je dokazala kako sadrži čitav niz korisnih tvari koji se kriju u “mesu” bundeve, a pogotovo u njezinom sjemenju. Bundeva je nekoć bila čest gost na domaćim jelovnicima, a danas je se sjetimo uoči Svih svetih, kao uvezenog suvenira iz običaja koji okružuju Halloween.
HALLOWEEN ILI SVI SVETI? Svejedno, u svakom slučaju slavite preminule pretke Kelta
Narančasto meso bundeve sadrži brojne ljekovite sastojke. Osim manjih količina bjelančevina i masti, tu je niz vitamina. Karoten, provitamin A, vitamin C i vitamini B kompleksa – B1, B2, B3, B6. Tu popisu nije kraj. Bundeva sadrži znatne količine folne kiseline i minerale kalcij, željezo i fosfor. Tu su i oligo i mikroelementi, pektin, celuloza i druga biljna vlakna koja su nužna za zdravu probavu.

Što se tiče energetske vrednosti, ona nije visoka: u 100 grama ploda ima samo oko 30 kalorija.

Sjemenke bundeve, koje se koriste i u prehrani i u narodnoj medicini, ima dvadeset puta veću kalorijsku vrijednost od ploda. Sjemenke bundeve sadrže znatno više bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Tu se nalaze vitamini B1, B2, niacin, zatim minerali, kao i niz drugih ljekovitih aktivnih tvari poput fitosterina, fitina, pa čak i salicilne kiseline koja je temelj aspirina.
HRSKAVO, SLASNO, ZARAZNO: Jednostavni recepti za bučine koštice kakve još niste probali

Tisuću je različitih načina na koji možemo pripremati bundevu za jelo. Svakodnevno konzumiranje bundevinog soka, mesa ili koštica pomaže suzbiti psorijazu. Sjemenke bundeve dobre su za prostatu, a bučino ulje za kožu. U narodnoj medicini se plod bundeve preporučuje kao diuretik, za izbacivanje viška vode iz organizma, naročito kod ljudi oboljelih od reume, gihta ili upale bubrega. Smatra se i kako je odlična dijetalna hrana za gojazne osobe, dijabetičare (ako se tokom pripreme ne zasladuje), kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog crijeva.
HRSKAVO, SLASNO, ZARAZNO: Jednostavni recepti za bučine koštice kakve još niste probali

Onima koji su osjetili bol zbog upale bubrega, preporuča se da dnevno pojedu barem komadić pirjane bundeve, a oblog od sirove bundeve stavlja se na proširene vene.

Grickanje sjemenja bundeve dobra je zamjena za cigaretu, a ujedno pomaže podizanju serotonina, hormona dobrog raspoloženja.
Bundeva je dobra i za prostatu, a kako pojačava cirkulaciju olakšava probleme kod erektilne disfunkcije.

Sok od bundeve
Iscijedite kilogram limuna. Dodajte prirodni ekstrakt marelice. Ulijte 7 litara vode i zasladite s 2 kg šećera. Bundevu od 3 kilograma očistite, skuhajte i ispasirajte. Sve pomiješajte, dobro promiješajte, da se šećer otopi pa prebacite u prethodno pripremljene staklene boce.

net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.