Izrada iPhone 7 telefona košta toliko, a vama ga prodaju za ovoliko

Izrada iPhone 7 telefona tvrtku Apple dođe otprilike 1507,73 kune. Da biste ga kupili u trgovini morat ćete dodati još najmanje 3682,68 kune.

Ukupna cijena komponenti koje se nalaze u iPhone 7 32GB modelu iznosi 1473,07 kune, dok cijena izrade samog uređaja iznosi 34,66 kune.

Primjerice, iPhone 7 u Velikoj Britaniji stoji 599 funti što tvrtki Apple osigurava zaradu od 425 funti. Ovaj telefon košta čak i više od prethodnog modela, iPhone 6s, piše Independent.

Apple zarađuje više od Samsunga

“Troškovi izrade iPhone 7 telefona su dosta slični troškovima izrade drugih flagship telefona drugih proizvođača, ali su veći od troškova izrade prethodnog Apple telefona“, izjavio je Andrew Rassweiler, iz tvrtke IHS Markit, koja je objavila izračun troškova sklapanja uređaja i njegove cijene za krajnjeg potrošača.

“Apple i dalje zarađuje više od hardvera nego Samsung, ali cijena materijala je veća nego prije”, kaže šef Applea Tim Cook.

U spomenutu cijenu ne ulaze troškovi razvoja i transporta. Predstavnici Applea su ranije izjavljivali da objavljene cijene nisu relne.

U Velikoj Britaniji, iPhone 7 košta 113 funti više nego u Sjedinjenim Američkim Državama, a mnogi za to razliku u cijeni okrivljuju Brexit.

net.hr