Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast svim žrtvama obrane Dubrovnika

Prigodnim programom „Da se ne zaboravi“ Grad Dubrovnik obilježava 1. listopada 1991., dan kada je prije 25 godina započela agresija na Dubrovnik.

Gradonačelnik Andro Vlahušić, zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, gradska vijećnica i predsjednica Upravnog vijeća Dječjih vrtića Dubrovnik Matija Čale Mratović, pročelnik UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo i predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković u ime Grada Dubrovnika, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast svim poginulim braniteljima i stradalim civilima u Domovinskom ratu.

Program je započeo jutros polaganjem vijenaca kod Spomen križa na groblju Boninovo te molitvom i polaganjem vijenaca na Srđu, a nastavljen je prigodnim programom osnovnih škola u crkvi Male braće.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je istaknuo kako se na današnji dan s ponosom prisjećamo svih branitelja, ali i civila koji su svoj život dali za našu slobodu te da je današnji dan početak pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu. “Nećemo govoriti o napadu nego uspješnoj obrani, a nisu sve rane još zacijelile. Više stotina mrtvih, tisuće ranjenih, uništeno gospodarstvo, kulturni spomenici, brutalno i barbarsko razaranje. Dubrovnik se danas s posebnom pažnjom sjeća svih onih koji su poginuli, koji su ga branili, koji su molili i svih koji su učinili napor da Dubrovnik i Hrvatska budu ponovno slobodni”, rekao je Vlahušić.

Podsjetimo, prvog dana listopada 1991. godine u jutarnjim satima započeli su napadi na Dubrovnik i to iz zraka, s kopna i mora. Već prvog dana Dubrovnik je ostao bez struje i vode, a želeći ga ostaviti u potpunoj informativnoj blokadi, agresori su zrakoplovima raketirali zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu.

Prigodni program “Da se ne zaboravi” nastavljen je i u popodnevnim satima, spuštanjem vijenaca u more u znak sjećanja na poginule na moru. Vijenac je ime Grada Dubrovnika s broda Tirena u gruškom akvatoriju u more položio gradski vijećnik Ivo Jadrušić. Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu služena je u crkvi Male braće