Ponedjeljak, svibanj 29

  Na krajnjem hrvatskom jugu, poluotoku Prevlaci, od petka traju užurbani radovi, a nazočnost pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), vatorgasaca i policije govore da je ondje ‘izvanredna situacija’. Jug Hrvatske, naime, priprema se za dolazak izbjeglica.

  Kako doznaje Slobodna Dalmacija, u petak navečer, na sastanku čelnika DUZS-a dubrovačke policije i konavoskih vatrogasaca izdana je zapovijed da se očisti područje oko objekata na Prevlaci.
  Južna ruta za zimske mjesece

  Na terenu su i službenici HEP-a koji pokušavaju osposobiti napajanje poluotoka električnom energijom.
  Ljudi angažirani na uređenju tog prostora kažu kako se ondje planira postavljanje šatora, ali i dovođenje cisterni s vodom i prijenosnih zahoda.
  Svi ti radovi odvijaju se iako još nema naznaka da bi izbjeglice doista mogli doći u Hrvatsku i tzv. južnom rutom, preko Kosova i Crne Gore, a nakon mogućeg iskrcavanja u Albaniji.
  No, upravo je ta ruta navedena kao jedna od izvjesnih s dolaskom zimskih mjeseci.

  Brojni objekti i veliki kapaciteti
  Na Prevlaci su brojni objekti bivše JNA, veliki hangari i tvrđava iz vremena Austro-Ugarske – sve odreda objekti u kojima je moguće primiti i zbrinuti veliki broj ljudi. Za sada se ondje čisti samo okoliš.

  Tamo se donedavno planiralo graditi turistički kompleks ili autokamp, no od toga, barem zasad, vjerojatno neće biti ništa.
  Inače, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić povodom glasina o mogućem dolasku izbjeglica na područje te županije, uputio je pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću.

  Župan ne želi izbjeglice
  U njemu navodi kako mu je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije, zamjenik župana Davorko Obuljen prenio da je na sastanku održanom u petak, objavljena procjena da bi u narednom razdoblju izbjeglice s Bliskog istoka mogli ulaziti u Republiku Hrvatsku na najjužnijem dijelu Dubrovačko-neretvanske županije.

  “Ako su procjene doista realne, želim Vas upozoriti na štete koje bi takva događanja mogla prouzročiti dubrovačkom turizmu, što svakako treba izbjeći. Stoga tražim od Vlade Republike Hrvatske da ne dopusti ulazak izbjeglica u Republiku Hrvatsku na području Dubrovačko-neretvanske županije te time osigura normalno odvijanje turističke sezone, koja je u našoj županiji još u punom jeku, i spriječi negativne konotacije u vezi s turizmom Dubrovnika i turističke destinacije Dubrovnik rivijera”, napisao je župan u pismu premijeru koje prenosi Slobodna Dalmacija.

  Slobodna Dalmacija / Danas.hr

  Podijeli

  Komentiraj