Potpisano partnerstvo s istanbulskom općinom Beyoğlu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić potpisao je danas u gradu Istanbulu Povelju o partnerstvu s općinom Beyoğlu, centralnom i najrazvijenijom općinom glavnog grada Republike Turske. U ime općine Beyoğlu povelju je potpisao predsjednik gradske uprave Ahmet Misbah Demircan.

Ovim činom uspostavljeno je bratimljenje dvaju gradova bogate zajedničke povijesti, a cilj partnerstva je nastavak dobre suradnje u projektima od zajedničkog interesa. Svečanosti su nazočili i Ivan Mirković, generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Turskoj, gospodarstvenici te gradski vijećnici i ministri.

Uski diplomatski i drugi odnosi Dubrovnika i Istanbula datiraju još od 1720. godine kada je otvoren konzulat Dubrovačke republike u današnjem centru glavnog grada Turske. Općina Beyoğlu nalazi se u europskom dijelu Istanbula i jedna je od najrazvijenijih u cijeloj Turskoj, poznata i kao „biser Istanbula“.

„Pružit će se prilika za porast i unaprjeđenje ekonomije te povećanje ulaganja. Partnerstvom će se omogućiti inovacija, a zajedničkim poslovanjem i ulaganjima, prema financijskim prilikama, pridonijet će se napretku lokalnoga gospodarstva. Razmjena iskustava i programa vezanih za planiranje grada, gradnju, zaštitu prirode, promociju kulturne baštine i administraciju pridonijet će suradnji i poticanju regionalnoga razvoja. Zahvaljujući suradnji izvodit će se mnogo projekata vezanih uz kulturu, turizam, obrazovanje i javno zdravstvo“, navodi se između ostalog u Povelji, te se ističe kako će se posebna pozornost posvetiti razmjeni znanja. Realizacijom ovog 12. bratimljenja Grad Dubrovnik nastavio je strateško povezivanje s povijesnim europskim gradovima.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.