Pravobraniteljica za djecu RH s ravnateljicama osnovnih škola

Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske Ivana Milas Klarić danas je Velikoj vijećnici održala edukativni tematski sastanak s ravnateljicama i stručnim službama osnovnih škola na gradskom području i predstavnicima Vijeća za prevenciju kriminaliteta i narušavanja javnog reda Grada Dubrovnika te ostalim dionicima iz područja rada s djecom.

Pravobraniteljica Milas Klarić u Dubrovnik je stigla na inicijativu zamjenice gradonačelnika Tatjane Šimac Bonačić i u organizaciji Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo. Uvodno je prisutne pobliže upoznala s djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice te iznijela detaljna tumačenja svojih ovlasti i nadležnosti, ali i ovlasti škola u postupanju s problemima koji se javljaju u radu s djecom, a bilo je riječi i o funkcioniranju odgojno-obrazovnog sustava na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Pravobraniteljica je kazala kako njen Ured godišnje zaprimi preko 1500 formalnih prijava s tvrdnjama o povredama različitih prava djece. Najveći dio njih odnosi se na roditeljsku skrb. Druge po redu su prijave iz sustava odgoja i obrazovanja, kojih je u 2015. primjerice bilo 239. Slijede prijave na porvede zdravstvenih prava, dok je na četvrtom mjestu po zastupljenosti nasilje među i nad djecom.

Kao osnovni zaključak sastanka istaknuta je potreba za povećanjem kompetencija na svim razinama i boljom međuresornom suradnjom u postupanju s različitim problemima koji se pojavljuju u radu s djecom.
Ovaj tematski sastanak ispred Grada vodila je zamjenica gradonačelnika Šimac Bonačić, a ispred Vijeća za prevenciju kriminaliteta predsjednica tog tijela Matija Čale Mratović.

Inače, doc. dr. sc. Ivana Milac Klarić rođena je u Dubrovniku, a pravobraniteljicom za djecu RH imenovana je u travnju 2014. godine.