Ponedjeljak, lipanj 24
  Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić primio je danas predstavnike korporacije Marathon Oil, jedne od pet kompanija koje je Vlada Republike Hrvatske odabrala za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu

  Izaslanstvo kompanije sa sjedištem u Houstonu, Texas ovog tjedna u posjeti je Hrvatskoj s ciljem „upoznavanja i suradnje sa svim dionicima ključnim za projekt“.

  Gradonačelnika Vlahušića, pročelnicu UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelenu Lončarić i pročelnika UO za poduzetništvo, turizam i more Milana Perića upoznali su s osnovnim informacijama o društvu koje ove godine obilježava 128. godišnjicu poslovanja i zapošljava 3000 ljudi.

  Uz iznošenje pregleda aktivnosti istraživanja nafte i plina predočen je i okvirni prikaz rokova. Naglašeno je da će se od 2015. do 2018. godine provoditi seizmičko snimanje i tumačenje podataka, dok je razdoblje do 2020. godine predviđeno za istražna bušenja. Samoj eventualnoj eksploataciji ugljikovodika ne bi se pristupalo  prije 2025. godine.

  Gradonačelnik Vlahušić istaknuo je da je u ovoj fazi razvoja projekta činjenično i točno informiranje javnosti od presudnog značaja, jer među građanima postoji niz bojazni oko ekoloških komponentni projekta i mogućih negativnih utjecaja na osnovnu gospodarsku djelatnost – turizam. Stoga je gradonačelnik predložio održavanje niza javnih izlaganja, među njima i predstavljanje projekta Gradskom vijeću.

  Predstavnici Marathon Oil-a istaknuli su kako je ovotjedni posjet Hrvatskoj tek prvi korak “u uključivanju svih dionika i upoznavanja javnosti s pitanjima koja ih zabrinjavaju“.

  Podijeli

  Komentiraj