Roditelji protiv Nutelle: “To je najotrovniji proizvod koji možete legalno kupiti’

Jedan od najpopularijih dodataka prehrani, Nutella, našla se na udaru roditelja, na društvenim mrežama. “Recite ne Nutelli, jer je otrov za vašu djecu”, samo je jedan od naslova postova koji se internetom šire brzinom munje. Zagovornici zdrave prehrane tvrde kako su pojedini njezini sastojci ne samo nezdravi, već i otrovni za vašu djecu.

Vanilin, umjetni dodatak slatkoj smjesi koju nanosimo na šnitu kruha, samo je jedan od navodno otrovnih sastojaka. Tvrde kako je riječ o neurotoksinu koji uništava stanice mozga te kako bi zbog toga ovaj proizvod trebalo izbjegavati.

Osim vanilina, štetnim za zdravlje smatraju mlijeko u prahu, palmino ulje i sojin leticin, koji su također sastavni dio Nutelle.

“Nutella je najotrovniji proizvod koji možete legalno kupiti”, piše korisnica Facebooka May Green.

“Nikada više neću jesti Nutellu”, napisala je Cassie Price Wilkerson.

Tvrtka proizvođać, Ferrero, još se nije službeno obratila javnosti. Međutim, ono što znamo jest kako se aditiv vanilin ne nalazi na listama otrovnih supstanci, te je, prema podacima UN-ove Organizacije za ekonmsku suradnju i razvoj, potpuno siguran za uporabu u proizvodnji hrane.

Na svojim službenim stranicama proizvođać Nutelle naglasio je kako vanilin koriste jer proizvodnja vanilije u svijetu nije dovoljna kako bi zadovoljila potrebe tržišta.

Na udaru se Nutella našla još prošle godine jer je napravljena od palminog ulja, čija se proizvornja smatra direktnim udarem na okoliš. Međutim, proizvođać Nutelle na te je optužbe odgovorio rekavši kako se za proizvodnju ovog slatkog namaza koristi palmino ulje koje dolazi sa plantaža koje funkcioniraju po principima održivog razvoja.

To je, svojevremeno, potvrdio i Greenpeace.