Stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti predstavili novi režim prometa u kontaktnoj zoni povijesne jezgre

Prometni elaborat za uspostavu posebne regulacije prometa u kontaktnoj zoni stare gradske jezgre predstavljen je danas u Maloj vijećnici, najprije Gradonačelniku, stručnim službama Grada i DURA-e, gradskim vijećnicima,  a potom i novinarima.
Elaborat su prezentirali stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti dr. sc. Marko Šoštarić i prof. dr. sc. Ivan Dadić, a odnosi se na prostor kontaktne zone povijene jezgre s ulaskom u zonu u Zagrebačkoj ulici, a izlazima u Ulici 2. Dalmatinske brigade i u Ulici branitelja Dubrovnika, odnosno na Boninovu.Osnovni razlog  zbog kojeg je Grad Dubrovnik krenuo u potragu za najboljim modelom regulacije prometa jest uspostava održivog prometnog sustava i zaštita spomenika najviše kategorije pod zaštitom UNESCO-a od negativnih utjecaja motoriziranog prometa, smanjene prometnih gužvi, uz pružanje prostora građanima, a ne motornim vozilima te poticanje i optimizaciju javnog prijevoza i pješačenja.

Implementacija predstavljenih rješenja provodit će se po fazama, s tim da će se u „nultu“ fazu krenuti već na proljeće. Ona pretpostavlja postavljanje terminala za upravljanje prometom s rampom i prateće signalizacije, ali bez uvođenja naplate. Ovom fazom započet će proces privikavanja vozača na novi prometni režim, dok bi se ulazak u zonu regulirao putem klasične naplate parkiranja počeo provoditi 2017. godine. Druga i treća faza tehnološki su složenije i njihova primjena predviđena je do 2020. za drugu, a do 2025. za treću fazu.

U Zagrebačkoj ulici kod javne garaže postavit će se tri prometne trake, od kojih će lijeva biti namijenjena vozilima stalnih korisnika s reguliranim statusom (uključujući javni gradski prijevoz), središnja za vozila koja tek trebaju regulirati svoj status (povremeni korisnici: turisti, izletnici i turistički autobusi), dok će desna traka voditi prema garaži te nazad prema križanju Zagrebačke i Ulice Vladimira Nazora kao izlazu iz zaštićene zone.Turistički autobusi, rečeno je, stacionirat će se na parkiralištu na Batahovini, odakle će se im signalizirati osigurano mjesto zaustavljanja na Pilama, a svoj dolazak bit će u mogućnosti najaviti mjesecima unaprijed.

„Na sastanku smo prezentirali ova rješenja vijećnicima, a ovom konferencijom za medije otvaramo i javnu raspravu. Ovo je input da krenemo dalje“, rekao je gradonačelnik Vlahušić. Istaknuo je kako je cilj Grada potpuna optimizacija  prometa uz zaštićenu UNESCO-vu zone i poticanje javnog prijevoza.

promet_elaborat_prosinac_2015_[3]

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.