Kućice na Stradunu ostaju do kraja božićnog sajma!

Izjava Grada Dubrovnika povodom medijskih natpisa o nalogu “konzervatora” za uklanjanjem božićnih kućica sa Straduna:

U cilju pripreme 2. Dubrovačkog zimskog festivala i obogaćivanja adventske ponude Grad Dubrovnik napravio je niz potrebnih predradnji. Najprije, pomno smo analizirali prošlogodišnja iskustva, ali i iskustva europskih povijesnih gradova, koji su poput nas pod zaštitom UNESCO-a, u organizaciji sličnih događanja.

Pri osmišljavanju blagdanskog dekorativnog osvjetljenja Grada konzultirali smo neke od najvećih svjetskih kompanija. Podsjećamo da Grad Dubrovnik dugogodišnji aktivni član međunarodnog udruženja LUCI (Lightning Urban Community International), a od 2014. godine gradonačelnik Andro Vlahušić je član Izvršnog odbora i rizničar LUCI-ija. Njihova iskustva također su nam bila dragocjena.

Konačno, za vrijeme nedavne posjete izaslanstva UNESCO-a, ICOMOS-a i Ministarstva kulture RH gradonačelnik Vlahušić upoznao je prisutne s namjerom postavljanja adventskih kućica na Stradunu i pritom naišao na odobravanje te dobio usmenu suglasnost.

Povjerenstvo za javne površine Grada Dubrovnik je u okviru svoje nadležnosti donijelo odluku od postavljanju kućica, a nakon mišljenja Konzervatorskog odjela u Dubrovniku od 26. studenog 2015. gradonačelnik je konzultirao nadležne insitucije, nakon čega možemo reći da se kućice, koje su privremeno postavljene na Stradun, neće uklanjati do zavšetka božićnog sajma!

Danas, deset dana nakon otvaranja Festivala rezultati su vidljivi. Grad je „oživio“, a ljudi su ponovno postali najljepši ukras Straduna.

Ovom prilikom pozivamo sve Dubrovkinje i Dubrovčane, ali i žitelje okolnih gradova i općina, koji još nisu posjetili događanja u sklopu Zimskog festivala, da dođu na Stradun. Stvarajmo zajedno dubrovačku božićnu bajku. Vidimo se na Stradunu!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.