Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sa suradnicima danas je održao prvi radni sastanak s pomoćnikom ministra kulture Davorom Trupkovićem, voditeljem Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine Hrvojem Koržinekom, načelnikom Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju u Upravi za zaštitu kulturne baštine Tomislavom Petrincom te pročelnicom Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žanom Baćom na temu zaštite i očuvanja kulturnog dobra Grada Dubrovnika.

  Grad Dubrovnik je od nadležnih inspekcijskih tijela Ministarstva kulture zatražio službeno očitovanje o nekoliko tema koje se odnose na zaštitu kulturne baštine. To je problematika klimatizacijskih uređaja u povijesnoj jezgri Grada, pitanje ugostiteljskih stolova, posebno na potezu oko Dubrovačke katedrale na Bunićevoj poljani te na samom Stradunu, kao i adventske kućice te rekonstrukcija mosta na Pilama.

  Nakon sastanka u gradskoj upravi, ova radna skupina obišla je Knežev dvor gdje im je projektant  konstrukcijske sanacije atrija Kneževa dvora Blaž Gotovac predstavio projekt, a potom su razgledali i Palaču Restić koja je u završnoj fazi obnove i adaptacije, u koju će se uskoro preseliti Konzervatorski odjel u Dubrovniku.
  Obilaskom povijesne jezgre radna skupina zaključila je kako je potrebno donijeti strategiju o postavljanju vanjskih klima jedinica kako se ne bi narušavao izgled pročelja. Postojeće je potrebno na adekvatan način uklopiti odnosno skriti gdje je to moguće, a za one koje se tek trebaju postaviti odrediti unaprijed utvrđene uvjete.
  Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika je u izradi, a u njemu će se svakako naći smjernice za postavljanje ugostiteljskih stolova.
  Ministarstvo je zatražilo izradu elaborata, temeljenog na prošlogodišnjem uspješnom iskustvu Dubrovačkog zimskog festivala, oko postavljanja adventskih kućica u ovoj godini.
  Na obostranu inicijativu i Ministarstva kulture i Grada Dubrovnika, ovakvi sastanci održavat će se svakih mjesec do dva dana, a biti će doprinos očuvanju dubrovačke kulturne baštine i revitalizacije spomeničkog sklopa.

  Podijeli

  Comments are closed.