Gradonačelnik Vlahušić od premijera Oreškovića traži jeftinije avio karte za Dubrovčane i koncesiju za žičaru

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sudjelovao je danas na sastanku s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Tihomirom Oreškovićem koji se održao u palači Ranjina u sklopu premijerovog radnog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sastanku su nazočili i župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnici iz DNŽ, europarlamentarka Dubravka Šuica, gradonačelnici i načelnici gradova i općina iz Županije, kao i predstavnici najvažnijih gospodarskih djelatnosti u županiji.

Nakon uvodnog županovog izlaganja o položaju i planovima razvoja Dubrovačko – neretvanske županije, predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković  zahvalio se svima na sudjelovanju, te je iskazao izuzetnu otvorenost prvenstveno prema gospodarstvu, investicijama i stavljanju državne imovine u funkciju. Kao osnovne ciljeve istaknuo je stavljanje mrtvog kapitala u funkciju i povećavanje fiskalne odgovornosti. Rekao je kako je investicije potrebno ubrzati, te najavio promjenu kompliciranog zakonodavnog okvira i uklanjanje administrativnih prepreka.

Gradonačelnik se uključio u raspravu s iskustvima Grada Dubrovnika oko imovine, istaknuo kako je Grad do prije nekoliko godina od imovine uprihodovao 20 posto proračuna, dok danas proračun čini 50% prihoda od imovine, a ako bude imao potporu države, DUDDI-ja, te lokalnih političkih stranka takav omjer će rasti i do 70 posto čime će se smanjiti udjel davanja građana u gradski proračun.

Govorio o nekoliko ključnih infrastrukturnih projekata u Gradu Dubrovniku, koji se nalaze u prostorno-planskoj dokumentacija i imaju poznate vlasnike, procijenjena vrijednost im je oko  dvije milijarde eura, kao što je terminal u Gružu, golf na Srđu,ulaganja u hotelijersko-turistički sektor i projekte Vodovoda Dubrovnik. Takve investicije potrebno je dalje pratiti i poticati, istaknuo je.
Efikasnost dubrovačke uprave u rješavanju problema najbolje se ocrtava kroz legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, u kojoj Grad Dubrovnik prednjači u Hrvatskoj s 97 posto riješenih predmeta, rekao je gradonačelnik Vlahušić. Predsjednik Vlade RH Orešković izrazio je želju da mu se pošalje model praćenja izdavanja građevinskih, lokacijskih i uporabnih dozvola, što se gradonačelnik Vlahušić obvezao učiniti.

Gradonačelnik Vlahušić izdvojio je problematiku oko naplatu koncesije za žičaru, te cijena avionskih karta na relacijama Dubrovnik-Zagreb i Zagreb-Dubrovnik. „Žičara u vlasništvu Excelsa nekretnina d.d. od 2010. godine obavlja gospodarsku djelatnost prijevoza putnika bez plaćanja koncesijske naknade i ostvaruje 40 milijuna kuna prometa na godišnjoj razini, samo na osnovu godišnjeg odobrenja za rad žičare koje je izdavalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture“, rekao je gradonačelnik Vlahušić istaknuvši da je takva praksa nedopustiva i u suprotnosti s donesenim zakonom koji propisuje uvjete za prometovanje žičarama. U raspravu se uključio i predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković, rekavši kako je osobno stupio u kontakt s Ministarstvom financija, te se pozitivno rješenje u ovom predmetu po njegovim riječima očekuje već tijekom ovog tjedna.

Kao drugi problem izdvojio je odnos zrakoplovnog prijevoznika Croatia Airlines, kao i dubrovačke i zagrebačke zračne luke prema Gradu Dubrovniku i dubrovačkom području. Pojasnio je intenciju Grada Dubrovnika da otkupi 50 tisuća karata za građane Grada Dubrovnika i okolnih općina koje gravitiraju Zračnoj luci Dubrovnik po istim uvjetima, te ih distribuira po najpovoljnijoj cijeni uz pomoć agencija. Uz to, rekao je kako Croatia Airlines treba osigurati stalni let između Frankfurta i Dubrovnika. Istaknuo je da je samo doprinos koji Republika Hrvatska izdvaja za financiranje linije Dubrovnik – Zagreb te gubitak amortizacije Zračnih luka Zagreb i Dubrovnik znatno veći nego što stoje ukupne cijene karata. Zapitao se što građani Grada Dubrovnika i okolnih mjesta imaju od subvencije države, kao i ulaganja u nove zračne luke ako neće moći putovati po realnim cijenama kroz cijelu godinu, a turisti tijekom zime ne mogu dolaziti u Dubrovnik. Premijer Orešković pokazao je visoku razinu interesa za iznesene teme, te obećao da će se pobliže upoznati s problematikom i uključiti se u rješavanje otvorenih pitanja.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica također su podržali takav stav, ukazavši na neravnopravan odnos prema stanovnicima dubrovačkog područja, u kontekstu rješavanja prometne izoliranosti.

Rektorica Sveučilišta u Dubrovniku Vesna Vrtiprah istaknula je kako je Grad Dubrovnik jedini studentski grad bez studentskog doma, rekavši kako se na rješavanju ovog pitanja intenzivno radi od 2008. godine, te zatražila od Vlade Republike Hrvatske da podrži projekt na način da uz bespovratna sredstva iz europskih fondova Grad Dubrovnik osigurava dodatnih 30 milijuna kuna sredstava i županija tri milijuna kuna. Gradonačelnik Vlahušić je rekao kako je Grad Dubrovnik u gradnji studentskog doma već participirao na način da je oslobodio projekt od plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od osam milijuna kuna. „Studentski dom je vrlo vrijedan projekt za sve dubrovačke građane i daljnji razvoj Dubrovnika kao studentskog centra, no to je državni dom, a država ne bi participirala ničim u njegovoj izgradnji po sadašnjem modelu“ istaknuo je Vlahušić, te je povukao paralelu s problemom naplate koncesije za žičaru u iznosu od šest do sedam milijuna kuna godišnje, čiju provedbu koče državne institucije, zaključivši kako je neprihvatljivo i iracionalno za državni projekt doprinijeti s 38 milijuna kuna.

Izdvojio je i neracionalnost trenutnog modela upravljanja gradskim dubrovačkim zidinama, najvrjednije hrvatske imovine. Grad Dubrovnik je vlasnik gradskih zidina koje će ove godine uprihodovati oko 100 milijuna kuna sredstava, objasnivši kako zadnjih šest godina taj prihod dijeli s Društvom prijatelja dubrovačke starine, uz napomenu kako 20 milijuna kuna PDV-a ide direktno u državni proračun. Da Grad Dubrovnik upravlja zidinama i vrši naplatu, cjelokupni iznos bi ostao u Gradu Dubrovniku, a državni proračun ostao bi na istoj razini sredstava.“ , rekao je Vlahušić.
„Znatno lakše, kao i sa potpunom socijalnom opravdanošću, bilo bi uložiti 38 milijuna kuna u studentski dom kada bi koncesija od žičare u iznosu od šest milijuna kuna godišnje, kao i dodatni prihod od gradskih zidina od navedenih 20 milijuna kuna investirali u Grad Dubrovnik“, pojasnio je gradonačelnik Vlahušić.
Premijer Orešković rekao je kako izgradnja doma jest opravdana, ali se također mora voditi briga o racionalnosti, istaknuvši kako se javna sredstva ulažu bez povrata investicije, a da će zarada koju eventualno ostvariti Sveučilište biti isključivi prihod sveučilišta.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Mato Franković je rekao kako je načelno dogovoreno s ministarstvom kulture, ministrom Hasanbegovićem i Društvom prijatelja dubrovačke starine model u kojem DPDS nastavlja upravljati gradskim zidinama, DPDS i Zavod za obnovu dobivaju zagarantirane visoke iznose, dok Grad Dubrovnik naplaćuje cjelokupni iznos, preuzima naplatu i organizaciju financijskog poslovanja u cijelosti.

Gradonačelnik Vlahušić se zahvalio predsjedniku Vlade RH Oreškoviću na konstruktivnim prijedlozima i razumijevanju, te na pristupu kojeg je zauzeo za rješavanje konkretnih problema.
Gradonačelnici i načelnici općina, te gospodarstvenici također su iznijeli postojeće probleme svojih lokalnih zajednica i tvrtki, za čije je rješenje nadležna država odnosno Vlada Republike Hrvatske i institucije.