Ponedjeljak, prosinac 4
  Dubrovnik je napravio prvi korak prema uvođenju tehnološki najnaprednijeg sustava „pametnog grada“, koji je razvio Hrvatski Telekom u suradnji sa Ciscom. U parku Luja Šoletića u petak je upaljena prva demo svjetiljka u Europi koja u sebi ima integrirani multifunkcionalni senzorski sklop. Riječ je o začetku infrastrukture koja bi Dubrovnik kao „pametni grad“ mogla učiniti još otvorenijim za nova rješenja, nove ideje i nove poslove.

  Činu paljenja novog tijela javne rasvjete uz direktoricu DURA-e Andreu Novaković prisustvovali su Renato Totić, menadžer za korporativne korisnike Hrvatskog Telekoma, Ana Seliškar predstavnica Cisca za područje pametnih gradova u jugoistočnoj Europi sa suradnicima, savjetnica za javnu rasvjetu u Gradu Dubrovniku Maja Brzić i voditelj odsjeka javne rasvjete tvrtke Elektro Team d.o.o. Antun Mage.

  Svjetiljka koja je probno uključena u Dubrovniku razlikuje se od svih u Europi po tome što se u njoj nalaze senzori pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka, a na sklop se dodatno može spojiti i video kamera. Cijelim senzorski sklopom upravlja se s jednog mjesta, što pruža mogućnost razvoja mnogobrojnih rješenja „pametnog grada“ bez potrebe da se svaki put iznova instaliraju senzori.

  „Dubrovnik je prije tisuću godina nastao na najnaprednijoj tehnologiji tog doba. Tim putem nastavljamo i danas, kao predvodnici nove tehnologije pametnih gradova. Ova svjetiljka sa senzorima koju smo večeras upalili putokaz je za nove projekte i rješenja koja će Dubrovnik u punom smislu riječi učiniti pametnim gradom“, rekla je Andrea Novaković.

  „Na ovaj način omogućuje se ubrzana izgradnja multifunkcionalne senzorske mreže kao temeljne infrastrukture pametnog grada, koja tako postaje otvorena platforma za mnogobrojne pružatelje različitih rješenja. Svjetiljka koju smo danas upalili prva je takva instalirana u Europi, a Dubrovnik je prvi grad koji na bazi javne rasvjete planira izgraditi vlastitu senzorsku mrežu upravljanu s jednog mjesta“, pojasnio je Renato Totić, menadžer za korporativne korisnike Hrvatskog Telekoma.

  “Dubrovnik je svojim razumijevanjem primjene najnovije tehnologije u strategiji poboljšanja kvalitete života građana pokazao pravi put ka nastanku istinski pametnog grada”, izjavila je Ana Seliškar predstavnica Cisca za područje pametnih gradova u jugoistočnoj Europi.

  Postavljanje je svojevrsno testiranje za projekt “Dubrovnik 2020 – Pametni grad“, projektu Grada Dubrovnika i razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e, osmišljenom za budući razvoj grada utemeljenog na suvremenim tehnologijama. Aktivnosti na izradi strategije su u završnoj fazi, a sam projekt planira se realizirati u fazama do 2020. godine.

  Podijeli

  Komentiraj