‘Uklonite Orlandov stup sa Straduna i smanjite broj kruzera u Dubrovniku’

Na stranicama UNESCO-a objavljeno je izvješće o reaktivnoj promatračkoj misiji UNESCO-a i ICOMOS-a Dubrovniku. Preporučuju i zabranu plovidbe i sidrenja putničkih brodova i jahti u lokrumskom kanalu, te smatraju da broj turista koji kruzerima posjećuju Dubrovnik dnevno ne bi smio biti veći od osam tisuća, piše Slobodna Dalmacija.

Inspektori koji su posjetili Dubrovnik, nakon prijave Društva dubrovačkih arhitekata, dubrovačke podružnice Udruženja povjesničara umjetnosti Hrvatske, Inicijative Srđ je naš, Udruge Placa, Zelene akcije i Društva prijatelja dubrovačke starine zbog ugroze zaštićene kulturne baštine od golf resorta na Srđu i pretjeranog broja kruzera, zaključili su kako se planirano pristanište podno Lazareta ne smije graditi. Pri tome podržavaju mišljenje konzervatora da bi kamena riva navela na pogrešno tumačenje povijesne uloge drevne karantene.

Drugi po važnosti razlog njihova dolaska bila je izgradnja golf resorta na Srđu. Misija UNESCO-a taj projekt ne vidi kao opasnost za spomeničku baštinu, no uz uvjet da se planirane vile grade 50 metara od ruba brda te da se napravi studija o svjetlosnom onečišćenju.

Zamijeniti Orlandov stup
I dok ne vide štetnost golf resorta, inspektori pozivaju da se ne nastavlja s drugim projektom na Srđu, onim turističkog naselja Bosanka 2, budući da bi bilo vidljivo iz povijesne jezgre.
Misija, među ostalim, preporučuje i hitnu zamjenu Orlandova stupa replikom, centralizirani komunalni sustav klimatizacije unutar zidina. Sugeriraju i proširenje zaštićene kontaktne zone na zapadne padine brda Srđ, na kojima se ne smije dopustiti nikakva gradnja, na more oko otoka Lokruma i njegovu zapadnu obalu te fortifikacijski krajolik na platou Srđa, čime bi se zadržala odgovarajuća kontrola ne samo nad detaljima samoga golf-igrališta, nego i nad svim naknadnim prijedlozima izgradnje.

Previše je cementa
Pri obilasku gradskih zidina, inspektori UNESCO-a, kako stoji, sa zabrinutošću su konstatirali da su izvođači pri obnovi intenzivno koristili cement umjesto vapnene žbuke, što je suprotno najboljim praksama očuvanja. Inspektori su pozvali da bi se radovi na popravku svih dijelova zidina oštećenih prijašnjim neadekvatnim zahvatima trebali provesti što skorije kako bi se prevenirala bilo kakva opasnost za strukturnu stabilnost zidina, prenosi Slobodna Dalmacija.

Vlahušić zadovoljan
Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić zadovoljan je izvješćem UNESCO-a: “Sada je i UNESCO potvrdio da golf ne Srđu neće utjecati na kulturnu baštinu. Što se tiče ograničenja posjetitelja unutar povijesne cjeline, treba naglasiti da se radi o broju turista u jednom trenutku, gradska uprava radila je kao da je znala da će UNESCO preporučiti takvo ograničenje”.

net.hr