Znate li zašto je potrebno piti mnogo vode?

Gotovo tri četvrtine nas je voda. A gubimo ju stalno, znojenjem, nuždom, svaki put kad izdahnemo pa čak i dok jedemo. Preporuke stručnjaka su barem šest čaša vode na dan, no optimalna količina vode ovisi o masi i koliko ste fizički aktivni.

Kada ste žedni to znači da ste već blago dehidrirani te da je krajnje vrijeme da popijete čašu vode. Ako ne, tijelo vam se mijenja na zadivljujuće i opasne načine.

1. Uništavate zdravlje

Više vode znanstvenici su povezali s manjim rizikom od bubrežnih kamenaca, raka crijeva i mokraćnog sustava te manjim brojem srčanih udara.

2. Metabolizam staje

Bazni metabolizam, odnosno koliko vaše tijelo troši kalorija dok mirujete se povećava ako imate dovoljno tekućine u organizmu.

3. Koncentracija slabi

Mozak tinejdžera koji nisu pili dovoljno vode doslovno se stisnuo, a kada su morali rješavati zadatke, iako su bili jednako uspješni koristili su veći dio mozga.

4. Više jedete

Ljudi koji su prije ručka popili dvije čaše vode ( 2 dl svaka) pojeli su 70 do 90 posto manje kalorija, pokazalo je američko istraživanje.

5. Množe vam se bore

Dovoljna hidratiziranost obnavlja kožu, pegla fine bore te daje tenu zdraviju boju, pokazalo je istraživanje.

6. Loše ste raspoloženi

Ispitanici koji nisu popili vodu prije vježbanja osjećali su se umorniji, ali i razdražljiviji, više ljuti, napeti i tužni.

Magazin.hr/womansday.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.