Ponedjeljak, lipanj 24

  David Frederick i Melissa Fales autori su do sada najvećeg istraživanja o ljubomori među partnerima. U njoj je sudjelovalo 64.000 ljudi starosti između 18 i 65 godina.

  Dosadašnja istraživanja bila su provedena uglavnom na malim uzorcima i isključivo na heteroseksualnim parovima, no u novom istraživanju sudjelovali su muškarci i žene svih spolnih orijentacija.
  Ispitanike su upitali bi li ih više uzrujalo da osoba s kojom su u vezi spava s nekim, ali se ne zaljubi ili da se zaljubi u nekoga, ali nikada ne spava s njim/njom.

  Istraživanje je pokazalo da su heteroseksualni muškarci jedina skupila u kojoj većinu (54 posto) više uzrujava fizička nevjera.

  Samo 35 posto heteroseksualnih žena, 32 posto homoseksualnih muškaraca, 34 posto homoseksualnih žena, 30 posto biseksualnih muškaraca i 27 posto biseksualnih žena gaji takve osjećaje prema fizičkoj nevjeri.

  Za objašnjenje ovog rezultata, znanstvenici su ‘okrivili’ evoluciju jer prije DNK testova otac nikada nije mogao biti siguran je li dijete koje pomaže podizati njegovo. Kako je podizanje djeteta velika obveza, ocu evolucijski gledano nije u interesu podizati tuđe dijete.

  Zbog toga je logično zašto su heteroseksualni muškarci osjetljivi na fizičku nevjeru. Jednako tako je razumljivo i zašto je heteroseksualnim ženama puno bitnija emocionalna nevjera – jer postoji mogućnost da će je muškarac napustiti i ostaviti da sama podiže dijete.

  No, znanstvenici se nisu zadržali samo na evolucijskim objašnjenjima pa su razmotrili i suvremene poglede na muževnost i ženstvenost. Kako je pojam muževnosti danas usko povezan sa seksualnom kompetencijom, muškarac čija žena seksualno zadovoljstvo traži kod drugog muškarca veliki je udarac na njegov pojam sebe.

  Jednako tako, jedan od ključnih aspekata percepcije ženstvenosti jest emocionalnost i nježnost. Zbog toga žene doživljavaju zaljubljenost svojeg partnera u drugu ženu kao udarac na njihov pojam ženstvenosti i sebe.

  No, iako se ova objašnjenja čine logičnima, znanstvenici još uvijek nisu sigurni u njih jer stvar može biti i mnogo kompleksija, što pokazuju i odgovori homoseksualnih i biseksualnih osoba, čije evolucijske i suvremene uloge nisu toliko strogo definirane.

  Elide Daily/Magazin.hr
  Podijeli

  Komentiraj